Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Sidy Thal, spectacolul despre atacul antisemit de la Timișoara din anul 1938, se joacă la București

11 martie 2024

Sidy Thal, spectacolul coproducție al Teatrului German de Stat cu Teatrul Evreiesc de Stat se joacă în această săptămâna la București. Vor fi două reprezentații, prima pe 13 martie începând cu ora 19.00, iar a doua în 14 martie de la aceeași oră. Publicul bucureștean poate achiziționa bilete de aici: https://www.mystage.ro/#/teatru-1

Spectacolul, scris în tandem de Thomas Perle și de Clemens Bechtel, primul beneficiind de o rezidență creativă în anul Capitalei Culturale la Timișoara, și regizat de Clemens Bechtel, spune povestea atacului antisemit desfășurat la 26 noiembrie 1938, când două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său la Teatrul din Timișoara. Atentatul fusese comis de de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta, în care au murit patru persoane și șaptezeci au fost rănite.

Istoria se împletește cu destinele personale ale celor implicați în acest eveniment. Ce este adevărat? Ce s-a întâmplat cu adevărat? Sidy Thal este o încercare de a reconstitui, cu ajutorul specialiștilor de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman”, atacul și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah.

Distribuția din 13 martie 2024: Viorica Predica, Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Brănici, Mircea Dragoman, Mihai Prejban.

Distribuția din 14 martie 2024: Enikő Blénessy, Silvia Török, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Brănici, Rareș Hontzu, Richard Hladik.

Săptămâna aceasta ne vedem la București!

Ultimele știri

#teatrusigur