Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Mutter Courage (Anna Fierling si copiii ei)

de Bertolt Brecht
Regia: Victor Ioan Frunză

PIESA

Rãzboiul de treizeci de ani este pentru vivandiera Anna Fierling, numitã și Mutter Courage, un bun prilej de a-și vinde marfa. Negociind prea mult eliberarea fiului sãu Schweizerkas, cãruia administrarea visteriei regimentului nu i-a adus noroc, Courage asistã la condamnarea sa, pentru ca mai târziu sã-și piardã și fiul cel mare, Eilif. Dar rãzboiul merge înainte, iar Anna Fierling încã sperã sã poatã profita de pe urma sa, chiar dupã ce Kattrin, fiica ei mutã, cade victimã trupelor imperiale, de al cãror atac îi anunțã, bãtând din tobe, pe locuitorii orașului Halle. Mutter Courage este nesentimentalã și are experiența vieții, este spiritualã și în același timp simte pulsul realitãții, fiind însã condamnatã la un paradox tragic și permanent: face negustorie pentru cã e mamã, și nu poate fi mamã, pentru cã face negustorie.
Brecht scrie textul în 1939 pe baza romanului lui Grimmelshausen Descrierea vietii marii escroace și aventuriere Courasche. Piesa este prezentatã în premierã absolutã la 19 aprilie 1941 la Schauspielhaus Zürich, având-o în rolul titlular pe Therese Giehse (Regia: Leopold Lindtberg), în timp ce montarea lui Bertolt Brecht și Erich Engel din 1949 de la Berlin îi va aduce interpretei principale Helene Weigel faima mondialã.
La TGST piesa a fost pusã în scenã și de Mauritius Sekler în 1958 (în rolul titular: Margot Göttlinger) și de Stefan Andreas Darida, în 1988 (în rolul titular: Ildikó Jarcsek-Zamfirescu).

DIRECTORUL DE SCENĂ

Victor Ioan Frunzã este unul dintre cei mai apreciați directori de scenã români ai momentului. De la absolvirea Institutului de Artã Teatralã și Cinematograficã București în 1981, Victor Ioan Frunzã a montat peste 60 de producții de teatru, operã și televiziune, fiind angajat de scene de primã mãrime din țarã și strãinãtate. Între 1990 și 1993 a fost director al Teatrului Național din Cluj, iar pânã în 1994 a conferențiat la Academia de Muzicã din Cluj (Catedra Regie de Operã) și la Academia de Teatru din Târgu-Mureș (Catedra de Regie).

Dintre numeroasele sale montãri de succes amintim:  Livada de vișini, de A. P. Cehov, (Teatrul Național Budapesta),  Don Juan de Moliere (Teatrul Dramatic Galați), Ghetto? de Joshua Sobol (Teatrul Național București),  Falstaff  de William Shakespeare (Teatrul Național Cluj), Visul unei nopți de varã de William Shakespeare (Teatrul Național Cluj), Becket de Jean Anouilh (Teatrul Național Cluj), Satyricon dupã Petronius (Teatrul Național Târgu-Mureș), Lorenzaccio de Alfred de Musset (Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara), Strategia porcului și Cu ochi de copil de Raymond Cousse (Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara), Lecția de Eugène Ionesco (Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara), Regele moare de Eugène Ionesco (Theatrum Mundi, București), Hamlet de William Shakespeare (Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara) s.a.

A obținut 19 importante premii și distincții în țarã și strãinãtate, precum Premiul de Regie al Uniunii Teatrale din România (UNITER), Premiul de Regie al secțiunii române a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT), Premiul pentru cel mai bun spectacol și douã premii de regie la Festivalul Național de Teatru; din partea Asociației Criticilor din Ungaria a primit o nominalizare pentru cel mai bun spectacol. A fost distins cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler.


Premiera: 13 decembrie 2003, 19:00

Distribuția

Mutter Courage
Ildikó Jarcsek-Zamfirescu

Kattrin, fiica mutã
Simona Vintilă

Eilif, fiul cel mare
Colin Buzoianu

Schweizerkas, fiul cel mic
Radu Vulpe (a. G.)

Plutonierul / Generalul
Boris Gaza

Recrutorul / Locotenentul
Mircea Dragoman (a.G.)

Bucătarul
Georg Peetz (a. G.)

Predicatorul
Harold Schmeltz

Yvette Pottier
Tatiana Sessler-Toami

Colonelul
Viorel Suciu

Soldatul
Daniel Ghidel

Vivandiera
Dana Borteanu

Ţãranca
Isolde Cobeţ

Femeia-soldat
Enikö Benczö

Fata-soldat
Daniela Török

Orchestra TGST:
Valentina Kohonicz (pian), Robert Kiss (clarinet), Emil Zău (trompetă), Sorin Şteia (acordeon), Emil Gheorghe Zoltan (saxofon), Anton Baranyai (percuţie)

Soldaţii:
Andrei Hansel
Silviu Muntean
Dacian Predan Hallabrin
Cãlin Bleau

Copiii:  
Noemi Suru
Andreea Feraru
Daniel Florea
Alexander Graf
Daniela Stan
Susanna Toth
Miro Diaconu

Coregrafia
Liana Iancu (a.G.)

Scenografia
Adriana Grand

Direcţia de scenă
Victor Ioan Frunză

Regie tehnică
Laurence Rippel

Fotografii din spectacol

#teatrusigur