Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Rămas bun de la George Petre (1956 – 2010)

16 ianuarie 2011

Rămas bun de la George Petre
(1956 – 2010)

În dimineaţa zilei de 11 noiembrie 2010 s-a stins din viaţă la Timişoara scenograful
GEORGE PETRE
la vârsta de 54 de ani.

George Petre s-a născut la 26 ianuarie 1956 la Corneşti (jud. Dâmboviţa) şi a absolvit în 1980 Academia de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, secţia Scenografie, clasa prof. Mihai Tofan.

Din 1980 până în 1984 a fost asistent de scenografie la Teatrul Naţional Timişoara, iar din 1987 asistent de scenografie, apoi scenograf la Teatrul German de Stat Timişoara.

A semnat scenografia la aprope 100 de producţii, atât la Teatrul German de Stat Timişoara cât şi la celelalte teatre din Timişoara. La TGST a colaborat la spectacole care au intrat în istoria acestei instituţii, precum "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, "Intrigă şi iubire" de Friedrich Schiller, "Pescăruşul" de A. P. Cehov, "Medeea Maghiară", de Göncz Arpád, "Tania-Tania", de Olea Muhina, "Bérenger", după Eugène Ionesco şi Heinrich Sutermeister, "Pluta meduzei", de Marin Sorescu şi altele.

George Petre avea darul deosebit de a defini spaţiul de joc ca parte a discursului dramatic, conferind astfel spectacolelor o puternică plasticitate. Din 1978 a fost reprezentat în numeroase expoziţii de scenografie, la Braşov, Craiova, Bucureşti, Praga şi Timişoara. Lucrări de grafică şi pictură de-ale sale se găsesc în colecţii din România, Austria, Elveţia, Franţa, Germania, Olanda, Grecia, Canada şi Statele Unite ale Americii.

Pentru scenografia producţiei "Zile fericite" de Samuel Beckett, (regia: Bernd von Bömches), a obţinut în 1999 Premiul pentru scenografie la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Studio de la Oradea. În 2008 a fost distins cu premiul pentru cultură Pro Cultura al Consiliului Judeţean Timiş, pentru meritele sale deosebite în viaţa culturală din Banat. Producţii la care a colaborat au fost prezentate în numeroase festivaluri şi turnee din România, Ungaria, Germania şi Franţa.

Numele lui George Petre a fost strâns legat de Teatrul German de Stat şi în ultimele stagiuni: a semnat scenografia a numeroase spectacole, multe dintre ele dominând ani la rând afişul teatrului: "Cântăreaţa cheală" de Eugène Ionesco (regia: Alexandru Dabija), "Judecata", de Barry Collins (regia: Alexander Hausvater), "Cui i-e frică de Virginia Woolf?" de Edward Albee, (regia: Michael Bleiziffer). Acum doar câteva luni vedea luminile rampei spectacolul cu cea din urmă scenografie semnată George Petre: "Grăsani în fustă" de Nicky Silver (regia: Simona Vintilă).

Colectivul Teatrului German de Stat Timişoara este profund îndurerat în urma dispariţiei unui artist ce a marcat în ultimele trei decenii, ca puţini alţii, scena timişoreană, şi transmite familiei îndoliate întreaga sa compasiune.

Ultimele știri

#teatrusigur