Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Teatrul German de Stat Timișoara va urca pe scena Teatrului de Vest din Reșița cu spectacolul „TSCHICK. De ce am furat mașina” regizat de Irisz Kovacs

19 ianuarie 2023

Joi, 26 ianuarie 2023 Teatrul German de Stat Timișoara va juca „TSCHICK. De ce am furat mașina”, o adaptare de Robert Koall după romanul lui Wolfgang Herrndorf, la Teatrul de Vest din Reșița. Evenimentul va începe la ora 18.00.

Spectacolul regizat de Irisz Kovacs este o odisee cool pentru tineri care spune povestea lui Maik (Robert Bogdanov-Schein) și a lui Tschick (Marc Illich), doi adolescenți care cred că trebuie să existe și o altă lume decât cea pe care o cunosc acasă și la școală. Maik provine din clasa de mijloc germană, iar pentru părinții lui drumurile s-au despărțit de mult, chiar dacă încă locuiesc sub același acoperiș. Maik se consideră un străin, așa cum se consideră și Tschick, a cărui familie s-a mutat din Rusia în Germania. La început, singurul lucru pe care cei doi îl au în comun este sentimentul de a fi străini într-o societate care le creează dificultăți. Piesa de teatru se bazează pe romanul cu același nume al lui Wolfgang Herrndorf, care în 2011 a primit Premiul german pentru literatură pentru tineret.

Cu o mașină furată, ei decid să fugă din Berlin și pornesc într-o călătorie care va devini o odisee. La finalul ei se află explorarea realității și autoexplorarea. Ei ajung să cunoască oameni care nu-și dedică viața consumului, dar care dau dovadă de bunătate și solidaritate. Maik și Tschick descoperă libertatea, poezia lumii și prietenia unuia față de celălalt. În același timp, Maik cunoaște pentru prima dată sentimentul dragostei cu Isa (Alma Diaconu), o fată de aceeași vârstă care locuiește într-o groapă de gunoi și care, aparent, este și ea pe fugă.

Din distribuție fac parte Robert Bogdanov-Schein, Marc Illich, Alma Diaconu, Ioana Iacob și Alexandru Mihăescu, în timp ce scenografia este semnată de Clara Ștefana, dramaturgia de Rudolf Herbert, iar muzica de Adrian Piciorea.

Irisz Kovacs (n.1999) este regizoare de teatru și fotografă. A fost câștigătoarea festivalului-concurs D-butan-T 2021 și regizoare la rezidența Fresh Start de la Reactor de Creație și Experiment, unde s-a născut spectacolul „Un copil pe un litru de benzină”, jucat în cadrul Festivalului „Șerban Ionescu”, Fest FDR, Undercloud. Pentru spectacolul „8 tați” de la Teatrul de Stat Constanța, selectat în cadrul Festivalului Național de Teatru, a fost nominalizată la premiul Uniter pentru debut.

Despre montarea acestui spectacol, ne-a spus: „Ce m-a atras la TSCHICK. De ce am furat mașina este faptul că, deși este o piesă adresată publicului tânăr, ea nu își arogă o poziție moralizatoare. Am regăsit aici atât prietenia băiețească pe care am invidiat-o toată copilăria, cât și fantezia escapistă pe care am păstrat-o întreaga viață: dorința de a lua mașina și a conduce fără destinație, fără program, fără repercusiuni. Deși nu ne ceartă, nu ne spune să ne ținem de școală sau să fim politicoși cu adulții, Tschick îndrăznește totuși să ne spună cum ar trebui să trăim: pentru și întru tandrețe.”

Wolfgang Herrndorf, autorul romanului „Tschick”, s-a născut la Hamburg în 1965, a studiat pictura, după care a lucrat ca ilustrator, publicând în același timp articole în reviste și forumuri de internet. A debutat ca romancier în 2002, dar a avut succes abia cu romanul pentru tineret „Tschick”. Publicată în 2010, cartea s-a aflat mai bine de un an pe lista bestsellerurilor germane, și a fost tradusă în peste două duzini de limbi, inclusiv în limba română („O vară mișto”, editura Allfa, 2013), iar acum este considerată un clasic al literaturii pentru tineret, la fel ca „Huckleberry Finn” de Mark Twain sau „De veghe în lanul de secară” de Jerome D. Salinger. Herrndorf suferea de o tumoare cerebrală și s-a sinucis în 2013. În același an, jurnalul său digital „Arbeit und Struktur” (Muncă și structură) a fost publicat postum în formă de carte.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului de Vest din Reșița sau din rețeaua Entertix, de aici: https://www.entertix.ro/evenimente/14284/tschick-tschik-tschick-26-ianuarie-2023-teatrul-de-vest-resita.html

Ne vedem la Reșița!

Ultimele știri

#teatrusigur