Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Teatrul Odin și compania Motus în Festivalul Eurothalia

11 octombrie 2017


Festivalul European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara (TGST), prezintă

masterclass-ul „Gândirea în acțiuni”, susținut de Eugenio Barba și Julia Varley

joi, 12 octombrie 2017, între orele 10-13 și 15-18,

în sala Cercului Militar Timișoara,

demonstrația de lucru „Ecoul tăcerii”, cu Julia Varley, o producție a Teatrului Odin (Danemarca)

joi, 12 octombrie 2017, la ora 18,30,

în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

și spectacolul „MDLSX”, o producție a companiei Motus (Italia)

joi, 12 octombrie 2017, la ora 21,

în sala Teatrului German.

Masterclass-ul „Gândirea în acțiuni”, dedicat actorilor din Timișoara, abordează diverse niveluri de organizare ale unui spectacol de teatru, fiind axat pe multiple aspecte ale antropologiei teatrale: mișcare și acțiune, imobilitate statică și dinamică, energie în spațiu și energie în timp, tehnica montajului, dramaturgia regizorului, dramaturgia actorului, percepția regizorului și percepția spectatorului.

„Ecoul tăcerii” este o demonstrație de lucru care descrie vicisitudinile vocii unui actor și stratagemele pe care acesta le inventează pentru a „interpreta” un text. Glasul actorilor și textul prezentat spectatorilor compun muzica unui performance. În teatru, care este aparent liber de codurile pe care le cunoaștem în muzică, actorul trebuie să creeze un labirint de reguli și referințe, astfel încât să obțină o expresie personală și să-și recunoască propria voce. „Ecoul tăcerii” atinge câteva din momentele acestui proces, permițând percepției spectatorului să alunece prin disciplina tehnică ce dezvăluie persoana din spatele actorului și tăcerea din spatele vocii.

Spectacolul „MDLSX”, în regia lui Enrico Casagrande și Daniela Nicolò a fost prezentat în festivaluri din țări precum Italia, Norvegia, Olanda, Franța, Brazilia, Elveția, Germania sau Taiwan. „MDLSX” este un dispozitiv de sunet exploziv, un imn solitar și hipnotizant dedicat libertății devenirii, amestecului de gen, depășirii granițelor corpului, culorii pielii, organelor sexuale, naționalității, națiunii. MDLSX își propune să abandoneze toate categoriile, chiar și pe cele artistice. Este un „trip” teatral „scandalos” pe care Silvia Calderoni - după 10 ani în care a fost alături de compania Motus - îl interpretează într-un nou format, acela al unui DJ/VJ excentric. Gândit ca un teritoriu „magmatic” în care ficțiunea și autobiografia se întrepătrund, MDLSX oscilează între Gender Trouble și Undoing Gender.

Andreea Andrei

Consultant artistic

Foto: Imagine din „Ecoul tăcerii” și „MDLSX”. Fotografiile pot fi utilizate în mass-media și în scopuri de promovare, inclusiv în media electronice.

Ultimele știri

#teatrusigur