Deutsch / English
Teatrul German de stat Timișoara

Teatrul Odin și Ultima Vez în ultima zi a Festivalului Eurothalia

12 octombrie 2017

Festivalul European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) se încheie cu

atelierul „A crea comunități”

vineri, 13 octombrie 2017, la ora 11,

în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara,

și cu spectacolele „Ave Maria”, o producție a Teatrului Odin (Danemarca)

vineri, 13 octombrie 2017, la ora 19,

în sala Teatrului German

și „În ciuda dorinței și voinței”, o producție a companiei Ultima Vez (Belgia)

vineri, 13 octombrie 2017, la ora 21,

în Hala SC Hydromatic Sistem SRL.

„A crea comunități” este un workshop cu Eugenio Barba și Julia Varley de la Odin Teatret, propus de Unitatea de angajare a publicului a Asociației Timișoara 2021. Odin Teatret a inițiat cu peste 25 de ani în urmă un festival al orașului, care a implicat un spectru larg de grupuri de cetățeni, artiști, școli și instituții. Festivalul Holstebro are loc bianual. Acesta este unul dintre modelele de implicare comunitară care inspiră Timișoara 2021 în anii următori. Atelierul va demara cu mai multe filme de scurt metraj despre poveștile din spatele Festivalului Holstebro, urmate de o discuție deschisă cu Eugenio Barba și Julia Varley, moderată de Chris Torch, Directorul artistic al Asociației Timișoara 2021 și de Simona Neumann, Directorul executiv al aceleiași asociații.

„Ave Maria” este un spectacol regizat de Eugenio Barba, în care actrița britanică Julia Varley evocă întâlnirea și prietenia cu actrița chiliană María Cánepa. Moartea însăși sărbătorește fantezia creativă și dedicarea Maríei, care a reușit să lase o urmă după plecarea ei.

Coregraful și regizorul de teatru și film Wim Vandekeybus a fondat compania Ultima Vez în 1986. După 30 de ani de activitate în teatru, dans și film, Vandekeybus explorează în continuare noi forme estetice. Tensiunea, conflictul, corpul versus mintea, riscul și impulsul, fizicalitatea, pasiunea, intuiția, instinctul, acestea sunt elementele care se regăsesc mereu în operele lui Vandekeybus. Acesta a câștigat de-a lungul timpului Premiul pentru contribuția importantă adusă dansului contemporan european, pentru munca multidisciplinară și pentru dedicarea socială și culturală, precum și Premiul Evens Arts sau premiul Keizer Karel din Provincia Flandra de Est.

Pentru producția „Împotriva dorinței și voinței”, Wim Vandekeybus a luat decizia radicală de a lucra cu o distribuție exclusiv masculină. Cu succes. Spectacolul a făcut senzație în întreaga lume. Acest lucru se datorează faptului că, doar cu un minim de resurse teatrale, Vandekeybus a reușit să surprindă subiecte riscante în imagini superbe. Imaginile familiare de visuri și dorințe sunt dezgolite de clișeele psihanalitice și transformate în limbajul de dans spectaculos și poetic al companiei Ultima Vez. Puterea spectacolului derivă din simbioza organică dintre dans, teatru și film. Captivantele secvențe de dans, susținute de coloana sonoră senzuală semnată de David Byrne, se transformă în monoloage despre frică, despre dorința de siguranță și despre magia îngrozitoare a somnului.

Andreea Andrei

Consultant artistic

Foto: Imagine din „Ave Maria” și „Împotriva dorinței și voinței”. Fotografiile pot fi utilizate în mass-media și în scopuri de promovare, inclusiv în media electronice.

Ultimele știri

#teatrusigur